Pampeliška – smetánka lékařská

Používáme mladé listy, kořeny, poupata, květy. Sbíráme hlavně na jaře, ale také v létě a na podzim. Sekáme-li zahradu sekačkou, máme pořád čerstvou pampelišku. Je prospěšná pro žlučník, žaludek, střeva,  jako podpůrný lék při cukrovce, při chorobách látkové výměny, při ledvinových kamíncích, při zánětech močových cest. Prostě prospěšná pro každého kdykoliv.

Jarní polévka: stejný díl pampeliškových mladých listů a stejný díl směsi z kopřiv a cibule. Nakrájet, dát na zpěněnou cibulku, zalít vodou, nechat povařit. Osolit čili okořenit sójovou pastou miso nebo sojovou omáčkou shoyu. Trochu jemně nakrájených mladých lístků navrch, nechat jen krátce spařit.

Jiná varianta: nakrájené mladé lístky spolu s nakrájeným kořenem vařit v menším množství vody. Přidat stejné množství nastrouhané mrkve. Povařit 30 minut. Zeleninu rozmačkat, přidat vodu, trochu uvařených obilných zrn na zahuštění. Po dovaření dochutit misem či shoyu a umeoctem. Místo obilných zrn můžeme dát kostičky černého chleba osmažené na trošce oleje a podávané přímo na talíř. Do polévek jen jako koření na závěr.

Salát: do každého salátu námi vytvořeného z krátkodobě kvašené zeleniny (saláty nechané 1/2 – 2 hodinky s umeoctem či s mořskou solí odležet) můžeme přidat čerstvé mladé lístky na jemno nasekané. Do salátů těstovinových, rýžových...

Špenát: listy mladé i starší rozvaříme v lehce osolené vodě, rozemeleme či připadně rozmixujeme, pak dáme na zpěněnou cibulku, zahustíme zbytkem obilné kaše nebo kuzu. Je-li třeba naředíme vodou, lépe zeleninovým vývarem nebo vývarem z řas. Dochutíme misem nebo shoyu a umeoctem.

Další varianta: stejné množství pampeliškových listů a kořene mrkve opereme, nakrájíme. Uvaříme ve vodě do měkka, rozmačkáme na kaši, přidáme sůl, osmaženou cibulku nebo pórek, krátce podusíme. Ochutíme shoyu. Podáváme jako zeleninu k obilnému jídlu, chlebu nebo placičkám.

Na podzim používáme hlavně kořeny do polévek, zelenin dušených, jemně nasekané i do salátů. Používáme-li kořeny, nikdy nesolíme solí, ale misem.

Květy si můžeme nasušit a společně s nasušenou kopřivou používat místo mořských řas – jako jejich náhražku do téměř hotového jídla třeba pak v zimě, když nic neroste.

Několik receptů, jak si připravit chutné pokrmy s pampeliškou najdete zde:

Pampeliška s mrkví

Jarní salát s pampeliškovým listy

Jarní pampelišková polévka

Obrázek a další informace: Pampeliška lékařská