Co možná nevíte o Shiitake

shiitake2Shiitake (houževnatec jedlý) neboli šitake je houba a pochází z Japonska. Houba shiitake má světle hnědou až hnědou barvu, je různě pokřivená s bílými skvrnami. Shitake je exotická houba s léčivými a preventivními účinky, shitake je také označována jako elixír života nebo houba dlouhověkosti, protože má vědecky dokázané léčivé vlastnosti. Může ji používat úplně každý.

Shiitake snadno seženete v obchodech zdravé výživy i dalších prodejnách. Shiitake posiluje obranyschopnost lidského těla, může se též podílet na předcházení některým nádorovým onemocněním. Shiitake se výborně hodí do redukčních diet.

Pravidelná konzumace shiitaké napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, potlačuje riziko zvýšení krevního tlaku (nízký tlak nezvyšuje) a posiluje celkovou obranyschopnost organismu proti virovým onemocněním, chrání játra, má antibakteriální, antiparazitální účinky. Dnešní věda dokládá preventivní účinky proti vzniku nádorových onemocnění při pravidelné konzumace shitaké. Shiitake nasytí, chutná a přitom nás nezatíží přebytečnou energií - netloustne se po ní.

Pomocí hub shiitake můžeme v našem jídelníčku nahradit maso a nebo ji lze použít k dochucení všech druhů masitých pokrmů. Shiitake můžeme upravovat všemi tradičními způsoby.

Shiitake můžeme dusit, smažit, grilovat, fritovat, zapékat a případně i udit. Aby vynikla jejich výrazná a jedinečná houbová chuť, při dušení šetříme vodou a houby podléváme minimálně. Namísto dušení můžeme houby připravit v mikrovlné či horkovzdušné troubě.

Shiitake je to po žampionech nejčastěji pěstovaná houba. Pro pěstování se používá dřevo listnatých stromů, nejlépe dubu, buku nebo břízy, asi dva měsíce po poražení. Kmen se navrtá a do otvorů se vkládají špalíčky sadby.