Informace

Jsou jedním z nejbohatších zdrojů selenu, antioxidantu, který povzbuzuje činnost protilátek imunitního systému. Obsahují mnoho vitamínu E, který je spolu se selenem nejúčinnějším posilovač obranyschopnosti organismu. Dále jsou zdrojem vitamínů B1, E, H, vápníku, železa, hořčíku, zinku ad. Působí protirakovinně, antivirově, protizá-nětlivě, prospívají srdci.

Jsou nabité živinami. Patří mezi nejzdravější potraviny. Obsahují vitamíny skupiny B, E, H, kyselinu listovou, vápník, měď, jod, železo, mangan, horčík, fosfor, draslík, selen, zinek a také omega 3, 6, 9 nenasycené mastné kyseliny. Blahodárné účinky: protirakovinné, protizánětlivé, antioxidační, detoxikační, prospívající srdci, pleti, mozkové činnosti a imunitě, udržování hladinu cukru v krvi.

Bioteta má pro Vás jednu novinku! Srbský ječmenný slad, přírodní sladidlo.
Svým vzhledem, především tmavou barvou připomíná med. Můžete ho použít jako náhražku cukru v čaji nebo kávě, stejně jako kvalitní přísadu do koláčů, dortů nebo jako dochucovadlo běžných jídel. Způsobuje pomalejší nárůst hladiny cukru v krvi než bílý či hnědý cukr, proto je vhodný pro lidi, kteří chtějí udržovat hladinu glukózy v krvi v určitých mezích. Sacharidy, které obsahuje, jsou považovány za "dobré". Maltózy, glukózy a fruktózy jsou podobné těm, které obsahuje ječmen, oves a další celá zrna, a jsou lepší než čistá sacharóza (bílý rafinovaný cukr). Slad je bohatý na minerály - vápník, draslík, železo, hořčík, beta-karoten a vitamíny - provitamin A, vitamíny B1, B2, B4, B5, B6 a E (zajímavé je použití jako sirup uklidňující kašel). Pro své výživové hodnoty je doporučovaný dětem, těhotným ženám, sportovcům a rekonvalescentům. Glykemický index má hodnotu 42, je tedy vhodný pro diabetiky (bílý cukr - sacharóza má glykemický index 70, glukóza 100).
Přijďte si k Biotetě do prodejny pro svou sklenici tohoto vynikajícího sladu!

Zvýšená spotřeba rafinovaných potravin, cukru, masa a mléčných výrobků vede k prudkému nárůstu zažívacích a vyprazdňovacích potíží. Běžná strava je hluboko pod normálem denního přijmu potřebného množství vlákniny. Díky nedostatečnému přijmu vlákniny trpí lidé potížemi trávicího traktu, které začínají zubním kazem, zácpou a končí třeba rakovinou tlustého střeba, kde Česká republika zaujímá přední místo ve světě.

Číst dál: O vláknině

Možná nevíte, že tolik oblíbené brambory a také rajčata obsahují solanin, což je steroidní dusíkatá látka s jedovatými účinky. Solanin je příbuzný nikotinu a kofeinu. Neblaze působí na zažívací a nervový systém. Hraje také nemalou roli při výskytu artritidy a zánětu kloubů. Rajčata a brambory oslabují činnost střev. Výrazný konzum brambor způsobuje zanášení a zvápenatění celých částí těla a tím následně omezuje hybnost všech kloubů v těle. Vysoký obsah vody a draslíku oslabuje výrazně ledviny a jejich filtrační činnost. To způsobuje otoky a záněty kloubů. Brambory mají také vysoký obsah cukru.

Je vynikajícím potravinovým doplňkem. Regeneruje střevo, podporuje růst střevní mikroflóry, udržuje rovnovážné složení žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, napomáhá udržení acidobazické rovnováhy, posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu, má antitoxické a povzbuzující účinky. Působí nejlépe, jíme-li ji v malém množství denně, tj. 2x - 3x denně 1 - 2 lžíce jako zeleninovou přílohu, nejlépe jako přílohu k jídlu či jakou součást salátu. 

Recept na výrobu vlastní kvašené zeleniny najdete zde: Pickles

Tempeh pochází z Indonésie, kde patří ke každodenní potravě. Je vysoce ceněn zejména pro svoji dobrou chuť, všestrannost použití a vysoký obsah bílkovin. Tempeh je možné koupit čerstvý, chlazený nebo mražený, dá se nakrájet na plátky a osmažit, až získá zlatohnědou barvu. Svojí chutí a konzistencí připomíná kuře, chutný telelcí plátek nebo rybí filet. Jeho příjemně čerstvé, lehce nasládlé aroma je podobné ořechům sýru nebo houbám. Tempeh je možné jíst místo masa, drubeže nebo ryby. Může tak tvoři důležitý zdroj bílkovin pro vegetariány. Existují stovky receptů, které korespondují s chutí obyvatel západních zemí.

Číst dál: Tempeh

Vzniká při výrobě (fermentaci neboli kvašení) švestiček umeboshi jako odpadní prodkut - červená voda ume-su, neboli umeocet. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a jako jediný z octů je zásaditý. Na rozdíl od obyčejného octa (který je vhodný tak na úkild domácnosti) neničí krev a střevní mikroflóru. V kvalitě je vzhledem k běžnému octu zcela bezkonkurenční.

Číst dál: Umeocet

Bioteta má ve své nabídce potravin pro zdraví také kváskový chlebík (pekárna PIHa Hostouň) ve čtyřech variantách:

  • malý bez semínek, 600 g                                                      
  • velký bez semínek, 1.000 g
  • malý se slunečnicovým semínkem, 550 g
  • vícezrnný, 600 g

Složení:
55 % žitná mouka
45 % pšeničná mouka
kvásek, sůl, kmín nebo slunečnicová semínka
bez mléka, cukru, vajec a droždí

Čerstvý chléb u Biotety vždy v pondělí, ve středu a v pátek

Uchováme ho buď v utěrce a nebo ještě lépe ve škrobových sáčcích – lze zakoupit v Biotetě - není to však plast, nýbrž škrob, který je plně rozložitelný a hlavně prodyšný. Bioteta tyto sáčky ráda používá nejen na chleba, ale i na zeleninu a další věci v ledničce. 

Ochutnejte!

Číst dál: Kváskový chléb

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.