Kroupový puding

Kroupy uvaříme dle základního receptu do měkka. 1 hrnek krup, 3 hrnky vody, při vaření zkontrolujeme a případně přidáme horkou vodu, kroupy na puding je dobré mít mokřejší, solíme na 7 dkg krup 1 špetka na 3 prsty soli.

Uvařené kroupy rozmixujeme, případně ještě naředíme a zavaříme kakaovým pudingem. Použijeme-li jahodový, dobarvíme puding šťávou z červené řepy. Děláme-li vanilkový, je dobře přidat trošku vanilky. Puding můžeme osladit sladem nebo sirupem, ale nemusíme a ochutíme ho až nahoru a to jablečným koncentrátem. Jako další ochucovadlo použijeme kokos nebo oříšky nebo děláme-li puding z jahel, použijeme také ovoce zavařené bez cukru, džem bez cukru nebo uvařené sušené ovoce. Dozdobit puding můžeme mandlemi. Puding je dobrý z krup, jahel a také z bílé rýže a velmi dobrý je z bílé mléčné rýže. Pro dětičky dozdobujeme také jáhlovými piškoty nebo jinými sušenkami bez cukru.