Výborné vanilkové těsto na vánoční cukroví

500 g hladké mouky (300 g špaldové + 100 g jáhlové + 100 g kukuřičné)
špetka soli
citrónová kůra
1/2 - 1 lžička sušené vanilky
250 g Alsanu
4 velké lžíce sirupu nebo pro sladší chuť přidat 2 lžíce javorového sirupu
Suché smíchat, mokré rozmixovat, spojit, na závěr přidat vodu (kolik je potřeba). Je-li těsto suché, je na Vás, zda přidáte vodu nebo tuk.

Varianty:
1) Vykrajované cukroví
2) Vanilkové rohlíčky - přidáme rozmixované lískové ořechy
3) Čokoládové (slepované ořechy) - přidáme kakao
4) Pracny - přidáme kakao, koření (skořice, perníkové koření nebo badyán + anýz + hřebíček)
5) Důlkové koláčky - přidáme strouhaný kokos. Z těsta tvoříme kuličky, do kterých měchačkou uděláme důlek. Po upečení naplníme důlek džemem bez cukru a opraženou mandlí.
Cukroví musíte nechat 10 - 14 dnů nechat odležet, aby změklo!

Fotografie-0029