Recepty

Do studené vody dáme cibuli nakrájenou na drobno, řapíkatý celer, oloupaný z vrchní strany a nakrájený nadrobno a kedluben, nakrájený na kostičky. Kedlubnem nešetříme, dáme ho víc než ostatní zeleniny. A ještě přidáme čerstvý libeček a s tím to zase nepřeháníme, je hodně aromatický. Polévku osolíme a vaříme 10-15 minut a pak tam přidáme knedlíčky.
Nasbírané kopřivy vložíme nejprve do slané vody (alespoň na 10 minut, to aby se všechny nečistoty pustily), poté je vypereme a 2 minutky necháme přejít varem.
Pak je zchladíme a vmícháme do vloček, které jsme namočili do vody a nechali bobtnat alespoň 2 hodinky nebo i přes noc. Vody dáme tolik, aby směs byla hutnější a nebo pak ještě přidáme vločky nebo případně mišutku.
Tvoříme kuličky v průměru 2 cm a dáváme do vroucí polévky. Po vyplavání jsou hotové a polévku vypneme. Polévku dochutíme umeoctem a sójovou omáčkou. Umeocet i sójová omáčka se nechá pár minutek prohřát a pak už můžeme podávat. Sypeme pažitkou nebo petrželkou a nebo divokou pažitkou – ta je tůůůůůůůůze dobrá! :-)

Fazole uvaříme do měkka s řasou kombu (fazole proprat, namočit na noc i s řasou kombu, dát vařit - vždy v tlakovém hrnci, nejdříve přivést k varu, sebrat pěnu, natlakovat a vařit od počátku varu asi 1/5-3/4 hodiny, musí být uvařené do měkka). Kroupy uvaříme do měkka dle základního receptu (nezapomenout sebrat pěnu!). Základ na polévku: rozehřejeme sezamový olej, přidáme cibule+špetku soli, přidáme česnek, majoránku, mrkev, podlijeme troškou horké vody, osolíme, vaříme 10-15 minut, přidáme fazole i s vodou i řasou kombu, kroupy, necháme přejít varem, dochutíme umeoctem a sójovou omáčkou shoyu a zdobíme zelenou cibulkou.

Zalijeme vodou sušené ovoce, necháme namočené tak 2 hodinky, přidáme trochu soli, rozvaříme, rozmixujeme a vždy si takto můžeme udělat povidla čerstvá a kolik jich právě potřebujeme.

500 g pšeničné celozrnné hladké mouky
1,5 - 2 dcl rýžového sirupu
2 lžičky perníkového koření
5 lžic kakaa, nejlépe v bio kvalitě
2 lžíce kokosu
2 lžíce Mišutky (kukuřičné kaše)
5 lžic rozehřátého palmového tuku
1 lžíce oleje
Podle hustoty přidat vodu.

Rozehřejeme trošku oleje za studena lisovaného, stačí i vytřít hrnec - na den by měla být asi tak 1 lžíce oleje na osobu, včetně semínek. Na oleji orestujeme cibulku, osolíme, podlijeme maličko a dusíme pod pokličkou 2 - 3 minuty, přidáme nakrájenou dýni, přiměřené množství oloupaných rajčátek (nakrojíme jim nahoře křížek, spaříme vroucí vodou a oloupeme), jednu papriku na vyvaření, tu tam můžeme nechat nebo po uvaření vyndat, trošičku koření - bobkový list + nové koření + hřebíček, osolíme, podlijeme nejlépe vývarem a dusíme 12 - 15 minut, pak rozmixujeme, zahustíme kukuřičným škrobem, malé množství arrowrotem nebo ještě lépe kuzu. Dochutíme Shoyu, umeoctem a jablečnou šťávou. Kdo chce, může zjemnit ovesnou nebo sójovou smetanou. K tomu polentový a závitek a je to moc mňam.

Číst dál: Rajská omáčka se závitkem

Vždy by měla být z celých zrn - z jahel, celozrnné rýže, krup, špaldového kernota, ovsa, ječmene, atd. Dále pak je možné občas použít také bulgur, kuskus a různé vločky - rýžové, jáhlové, ovesné, pšeničné. Celá zrna se musí večer namočit a ráno uvařit. Jáhly se nemusí máčet, ale je nutné je 2x proprat v teplé vodě a 2x ve studené. Rýže se může někdy namočit, ale nemusí. Všechny ostatní obiloviny je nutné namočit včetně vloček.
Jedna porce obilovin je 7 dkg na člověka + špetka soli.

Číst dál: Ranní kaše

Do hrnce dáme asi 1/2 litru vody. Do vařící vody dáme 1 lžíci Arame, 1 lžíci Shoyu, 1 lžíci červené čočky. Vaříme asi 10 minut, pak přidáme nakrájenou mrkev, pórek a kedlubnu, 1 lžíci umeocta a chvíli opět povaříme. Nakonec přidáme rýžové nudličky a vaříme ještřě asi 2 minuty.

Řasu namočíme na 20 minut. Přídáme nakrájenou cibuli, 2 lžíce sójové omáčky Shoyu a 1 lžíci slunečnicových semínek. Vaříme v malém množství vody 30 minut. Takto upravená řasa se hodí jako doplněk k zeleninovým jídlům.

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.