Recepty

500 g pšeničné celozrnné hladké mouky
1,5 - 2 dcl rýžového sirupu
2 lžičky perníkového koření
5 lžic kakaa, nejlépe v bio kvalitě
2 lžíce kokosu
2 lžíce Mišutky (kukuřičné kaše)
5 lžic rozehřátého palmového tuku
1 lžíce oleje
Podle hustoty přidat vodu.

Rozehřejeme trošku oleje za studena lisovaného, stačí i vytřít hrnec - na den by měla být asi tak 1 lžíce oleje na osobu, včetně semínek. Na oleji orestujeme cibulku, osolíme, podlijeme maličko a dusíme pod pokličkou 2 - 3 minuty, přidáme nakrájenou dýni, přiměřené množství oloupaných rajčátek (nakrojíme jim nahoře křížek, spaříme vroucí vodou a oloupeme), jednu papriku na vyvaření, tu tam můžeme nechat nebo po uvaření vyndat, trošičku koření - bobkový list + nové koření + hřebíček, osolíme, podlijeme nejlépe vývarem a dusíme 12 - 15 minut, pak rozmixujeme, zahustíme kukuřičným škrobem, malé množství arrowrotem nebo ještě lépe kuzu. Dochutíme Shoyu, umeoctem a jablečnou šťávou. Kdo chce, může zjemnit ovesnou nebo sójovou smetanou. K tomu polentový a závitek a je to moc mňam.

Číst dál: Rajská omáčka se závitkem

Vždy by měla být z celých zrn - z jahel, celozrnné rýže, krup, špaldového kernota, ovsa, ječmene, atd. Dále pak je možné občas použít také bulgur, kuskus a různé vločky - rýžové, jáhlové, ovesné, pšeničné. Celá zrna se musí večer namočit a ráno uvařit. Jáhly se nemusí máčet, ale je nutné je 2x proprat v teplé vodě a 2x ve studené. Rýže se může někdy namočit, ale nemusí. Všechny ostatní obiloviny je nutné namočit včetně vloček.
Jedna porce obilovin je 7 dkg na člověka + špetka soli.

Číst dál: Ranní kaše

Do hrnce dáme asi 1/2 litru vody. Do vařící vody dáme 1 lžíci Arame, 1 lžíci Shoyu, 1 lžíci červené čočky. Vaříme asi 10 minut, pak přidáme nakrájenou mrkev, pórek a kedlubnu, 1 lžíci umeocta a chvíli opět povaříme. Nakonec přidáme rýžové nudličky a vaříme ještřě asi 2 minuty.

Řasu namočíme na 20 minut. Přídáme nakrájenou cibuli, 2 lžíce sójové omáčky Shoyu a 1 lžíci slunečnicových semínek. Vaříme v malém množství vody 30 minut. Takto upravená řasa se hodí jako doplněk k zeleninovým jídlům.

Lžíci řasy Hiziki nebo Arame namočíme klidně přes noc nebo stačí na hodinku, dvě. Slijeme vodu, dáme trošku nové vody a vaříme asi půl hodiny. Pak přidáme 1 - 2 lžíce sójové omáčky Shoyu a vaříme do vyvaření vody a sójové omáčky (klidně ještě 20 minut). Pak přidáme opražené mandle, nasekané nebo celé.

Do 1 1/2 litru vody přidáme 1 lžíci mořské soli - povaříme 10 minut. Vlažnou směs vody se solí nalijeme na ředkvičky. Necháme 3-4 dny ve tmě, v teple kvasit, potom dáme do lednice.

Seitan nakrájíme na plátky, zastříkneme sójovou omáčkou a můžeme nechat odležet 1-2 hodiny nebo od večera v ledničce. Obalíme v těstíčku (voda+špetka soli+celozrnná mouka, možno přidat i trochu kukuřičného škrobu). Smažíme ve vyšší vrstvě oleje v menším kastrůlku. Po vyndání vymačkáme přebytečný olej do ubrousku a lehce zastříkneme sójovou omáčkou.

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.