Recepty

Na rozehřátém sezamovém oleji orestujeme cibuli, osolíme. 2 - 3 minuty restujeme, přidáme kyselé zelí a sladké zelí v poměru 1 : 1, podlijeme vodou, přidáme lžíci sójové omáčky Shoyu, uvařené houby, sušené švestky a koření - bobkový list, nové koření, celý kmín, červená paprika mletá - koření nepřeháníme. Dusíme 1/2 - 3/4 hodiny. Zahustíme pohankovou krupicí a ke konci na 10 - 15 minut přidáme uzený tempeh nakrájený na větší kusy ala klobása. Jako příloha světlý kváskový chléb se slunečnicovým semínkem nebo kváskový žitný celozrnný.

Na dno hrnce dáme sezamový, nebo v létě slunečnicový olej za studena lisovaný (na osobu 1/2-1 lžíce), zahřejeme, přidáme cibuli nakrájenou na plátky (1 menší cibule na osobu), ihned osolíme mořskou solí, chvilku restujeme lehce do sklovata, přidáme hlávkové zelí nakrájené na nudličky (na jednu cibuli hrst nakrájeného zelí) a restujeme dohromady. Ihned také přidáme mletou červenou papriku (na 1 cibuli větší špetka), podlijeme vodou, nebo lépe vývarem a dusíme do měkka. Nejdéle však 20 minut. Potom tuto směs mixujeme, zahustíme kukuřičným škrobem, nebo vločkami, přidáme uzené tofu, lehce provaříme a servírujeme na celozrnné těstoviny uvařené podle návodu. Další vynikající varianta omáčky je s pórkem a tempehem.

Daikon a tofu v poměru 3:1 Daikon nastrouháme jako okurku a dusíme se špetkou soli a troškou vody 5 minut. Potom přidáme bílé tofu nakrájené na kostičky a zase špetku soli, dusíme ještě 3-5 minut. Nedochucujeme ani umeoctem, ani shoyu. Jedna porce je asi 1/5 tofu a 2 cm daikonu. Jíme pravidelně 2x týdně na uvolnění jater k polednímu, nebo večernímu talíři (nejíme oříšky!). Tofu je bíllkovina, takže už na talíři nemusí být žádné luštěniny.

Potřebujeme 2 polévkové lžíce tmavého sezamového oleje, 4 šálky cibule na kroužky, 2 šálky seitanu na plátky, nasekanou petrželku.
Ohřejeme olej na pánvi, přidáme cibuli. Na ní vložíme seitan. Přikryjeme a dusíme na malém ohni, dokud cibule nezprůhlední a nezesládne, tedy asi 30 minut. Šťáva ze seitanu se vsákne do cibule a dodá jí na sladkosti. Zamícháme a dusíme ještě 2 až 5 minut. Před podáváním ozdobíme petrželkou.

Přivedeme k varu špetkou soli osolenou vodu, vhodíme celozrnné a kukuřičné špagety, přivedeme k varu, vypneme, necháme 8-10 minut dojít, scedíme, pokud máme již připravenou lehce restovanou zeleninu, neproplachujeme, jen špagety scedíme a smícháme se zeleninou. Lehce restovaná zelenina (např. bílé zelí na jemno nastrouhané, mrkev strouhaná na jemné sirčičky a květák na drobno krájený) zahřejeme sezam.olej, vhodíme zeleninu, osolíme a krátce za stálého promíchávání asi tak 6-8 minut restujeme. Zelenina by z vrchu měla být trošku měkká, ale uvnitř ještě křupavá, dochutíme shoyu a umeoctem. Pokud je na talíři ještě zeleninový salát, kvašená zelenina, případně zelenina napařená a předcházela na zeleninu bohatá polévka (napři. borš viz www.bioteta.cz), tak restované zeleniny nemusí být moc - je dobré si vyzkoušet co nám více chutná. Varianta více salátu a menší množství rest.zeleniny ve špagetách je velmi dobrá.

1/2 kg špaldové mouky celozrnné nebo bílé, 100–200 g uvařené celozrnné rýže, 3 lžíce lněného semínka, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce kmínu nebo chlebového koření, hrnek vlažné vody, 6 lžic vyzrálého žitného kvásku.
Zaděláme stejně jako když zaděláváme na knedlíky, dobře těsto prohněteme, výsledná hustota by měla být taková, aby nám šel udělat bochníček, který dáme do mísy a přikryjeme ho vlhkou utěrkou. Uložíme mísu do polštáře nejlépe péřového, aby byl chlebík v teplíčku. Dobré je zadělat večer a ráno péct. 8-12 hodin potřebuje tento chlebík kynout, neboť kynutí s kváskem je pomalejší, ale zase toto pomalé kvašení rozloží fytin, látku která je v mouce a je pro nás hůře stravitelná a droždí si s ní neporadí.
Ráno dáme na pařáček vlhkou utěrku, na ní chlebík a napařujeme 1,5–2 hodinky. Samozřejmě můžeme tento chléb i péci v troubě a to následovně. Nejlépe v keramické formě a pečeme 5 minut na 250, pak 20-30 min na 200 a zase 5 min na 250, je-li chlebík hotový, tak se po stranách jakoby odfoukne nebo dá se říct, že se odlupuje. Upečený chlebík vyklopíme a celý ho potřeme vařící vodou a zakryjeme utěrkou a necháme ho takto vychladnout. Kdo si chléb raději upeče, tak si potom ukrojený plátek může dodatečně napařit. Při pečení si dejte do trouby kastrůlek s vodou. S luštěninovou paštikou a nebo k husté polévce je tento chlebík moc dobrý.

Předem spařené a povařené listy kopřivy nasekáme na drobno, listy ředkvičky nakrájíme také na drobno, zahřejeme sezamový olej, dáme na něj cibulku, osolíme, restujeme 2-3 minuty, přidáme kopřivu a nať ředkvičky, osolíme, podlijeme lehce horkou vodou dáme trochu česneku - nejlepší je ten naložený v sojové omáčce Shoyu a dusíme 10 minut. Pak lehce mixneme, zahustíme kukuřičnou instantní kaší Mišutka, případně dochutíme Shoyu. Kaší Mišutka můžeme špenát lehce jakoby nastavit, také je to moc dobré. Místo kopřivy dáme jindy kozí nohu a máme také vynikající špenát.

Z procházky si přineseme bršlici kozí nohu a kopřivy nebo můžeme použít také listy z ředkviček. Kopřivu necháme přejít krátkým varem. Vše nakrájíme a vložíme na podušenou cibulku, přidáme česnek, naložený v sójové omáčce nadrobno nastrouhaný. Osolíme a dusíme 10 - 15 minut, pak rozmixujeme, doplníme vroucí vodou požadované množství polévky, přídáme předem uvařené jáhly s bílou rýží a tím polévku zahustíme. Dosolíme a vše povaříme 8 - 10 minut. Pokud se nám zdá polévka ještě řídká, můžeme dohustit Mišutkou (instantní kukuřičná kaše).

Jáhly uvaříme doměkka, dáváme více vody, aby byly lehce kašovité, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na jemno nastrouhaný kedluben, nebo mrkev a sůl. Přidáme ještě celozrnnou mouku, lepší je špaldová - drží vše lépe pohromadě, uděláme střapaté placičky, ty pokládáme na sezamovým olejem vymazaný pečící papír, potřeme je olejem i z druhé strany a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů. Lze je zamrazit i na cesty!! Na rozehřátý sezamový olej dáme cibulku, osolíme, 2 minutky dusíme, přidáme na drobno nakrájené zelí. Přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh. Dusíme do dvaceti minut a před koncem varu zahustíme kukuřičným škrobem, nebo celozrnnnou moukou. Dochucujeme umeoctem.

100 g spařených, přes noc máčených a do hladka rozmixovaných rozinek
kůra z bio citronu nebo bio pomeranče
vanilka burbon nebo vanilkový lusk
120 g palmového tuku nebo tuk Alsan nebo olej
300 g sladěnky
200 g špaldové mouky hladké
100 g jáhlové mouky hladké
100 g rozmixovaných nebo pomletých oves.vloček
100 g na jemno umletých mandlí nebo ořechů
špetka soli

Číst dál: Sušenky se sladovou čokoládou

Na opražený plát sushi nori dáme uvařenou sushi rýži nebo bílou rýži. Je možné do ní předem dát rýžový ocet, Bioteta to nedělá. Do mističky si dáme umeocet a vodu v poměr 2:1 . Tím namočíme řasu, aby zvlhla. Na řasu dáme rýži – asi tak 1 kopeček, potřeme wasabi nebo dáme trochu zázvorové šťávy nebo trošku pikantní hořčice – dle chuti a nálady. Na to naklademe nějakou zeleninu – napařenou, podušenou, čerstvou – ledový salát, okurku, dále pak tofu nebo tempeh jeden kousek – krájí se podélně, aby až se rozkrojí sushi, byl pěkně uprostřed kousek. Dobrá je také kvašená zelenina, třeba daikon s červenou řepou, to tam vypadá moc pěkně. Může se také sypat semínky nebo dát ryba – dušená, fritovaná, uzená. Prostě fantazii se meze nekladou. Kdo chce avokádo, může si ho tam dát. Bioteta jí sushi třeba se salátem nakrájené na plátky, buď studené nebo napařené. A Bioteta sushi přejmenovala na krtka. :-) Ono to tak vypadá a čapnem to a jíme vcelku.

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.