Mořské řasy

Mají vysoký obsah minerálů, které jsou lidským tělem dobře vstřebatelné. Detoxikují naše tělo, mají schopnost čistit krev, žíly a zároveň je posilovat. V současné době, kdy je člověk silně demineralizovaný, jsou nenahraditelnou součástí stravy. Denně by se měla sníst 1 lžíce řas. Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být servírovány v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako koření při vaření luštěnin (jsou rychleji uvařeny) nebo polévek či zeleninových jídel pro zvýraznění chuti a zhodnocení pokrmu.

ARAME

Patří mezi hnědé řasy, které jsou zvlášť bohaté na jód a vápník. Arame má ze všech mořských řas nejjemnější chuť a aroma. Proto se nejčastěji spolu s řasou Wakame doporučuje začátečníkům a také je vhodná zejména pro ženy.

Řasy Arame rostou v japonských mořích hlavně u pobřeží japonského ostrova Izu. Listy mají tvar vějíře, který je asi 30 cm dlouhý a 4 cm široký. Sbírají se ručně od května do srpna. Potom se sedm hodin vaří až jsou měkké a nakonec se suší na slunci. Aby se daly lépe používat v kuchyni, krájí se na tenké nudličky. Připomínají tak řasu Hijiki. Aroma má trochu nasládlou chuť, což způsobuje vysoký obsah manitu, přírodního cukru, který se vyskytuje ve většině hnědých řas. Obsahuje velké množství jódu, vápníku a vlákniny.

Společně s Kombu a Hijiki působí pro svoji minerálovou vyváženost proti vysokému tlaku.

Doporučujeme ji tedy používat pro příznivý účinek na snížení vysokého krevního tlaku, ale také ženám, které mají problémy s pohlavním ústrojím. V tradiční japonské medicíně je právě tato řasa často používána jako lidová medicína k ošetření ženských rozmnožovacích orgánů.

Arame je výborným přírodním lékem při osteroporóze, anémii, špatné kvalitě zubů, nehtů a vlasů a při poruše štítné žlázy. Konzumace Arame také posiluje oblast sleziny a slinivky.

Příprava:

Řasy dobře opláchneme a namočíme do vody na 10-20 minut. Vzniklý roztok má hnědou barvu s obsahem hodnotných živin, proto se doporučuje nechat jej k dalšímu použití. Při vaření zvětšují svůj objem 5-6x. Vaříme je 20-30 minut. Tuto řasu lze používat do jakéhokoliv jídla připravovaného naslano, do polévek např. v kombinaci s miso pastou, do salátů s dušenou mrkví a ředkví, cibulí a pórkem, cibulí či bílou ředkví atd.

Arame na houbách

Ranní polévka s Arame

Těstoviny s Arame

Arame se zeleninou

Plněná dýně

 

DULSE

Dulse je vyjímečná v jednom ohledu. Ze všech řas je totiž nejbohatší na železo. To je minerální látka, kterou tělo nedokáže samo vyprodukovat a proto ho musíme přijímat hlavně stravou. Železo velmi intenzivně posiluje krev a je důležitou látkou pro lidi trpící chudokrevností. Dalšími látkami obsaženými v Dulse jsou vápník, hořčík, jód a fosfor.

Použití:

Nejvíce se používá jako příměs do polévek. Při její přípravě ji na deset minut namočíme do vody a potom přidáváme právě do polévek (nikdy však řasu s polévkou nevařte více jak dalších deset minut, ztrácí pak skoro všechny obsažené minerály a vitamíny). Díky jejímu kořeněnému armona ji můžete také použít i jako koření - na sucho ji opražte a roztrťte v hmoždíři na prášek. Používáme v malém množství 2 - 3 x týdně.

 

HIZIKI

Jsou provázkovité černé řasy rostoucí na ponořených skalách pacifického pobřeží Japonska. Pro svůj růst potřebují slunce, proto se obvykle nacházejí jen 1 - 2 metry pod hladinou. Sklízejí se jednou ročně, na jaře. Na rozdíl od jiných řas, které jsou sušeny pouze na slunci, jsou Hiziki sušeny teplých vzduchem. Protože jsou velmi tuhé, musí se nejprvě sušit, pak čtyři hodiny vařit ve šťávě z řas Arame (během tohoto vaření zjemní a absorbují pigment obsažený ve vodě z Arame) a teprve potom se suší na slunci. Usušené Hiziki mají velmi dlouho dobu trvanlivosti. Jejich chuť je trochu výraznější, ale vyplatí se na ni zvyknout, pro neobyčejně vysoký obsah minerálů a stopových prvků, zejména vápníku a draslíku. Hiziki neobsahují jen nejdůležitější minerály ve velkých množstvích, ale také množství stopových prvků, jejichž celkový efekt spočívá v tom, že organismum posilují a vylepšují hladinu krevního cukru. Proto jsou velmi vhodné pro diabetiky. Hiziki byla v Japonsku často používána a stala se zde legendárním prostředkem, který podporuje krásu a vlasům dodává lesk a plnost. Má posilující efekt na oblast plic a tlustého střeva. Hiziki obsahuje 14x více vápníku než kravskié mléko. Doporučuje se Hiziki používat je 2 - 3 týdně.

Základní připrava:

Hiziki opláchneme, namočíme do vody nejméně na 20 minut (pozor zvětší se až 5x, proto začínejme jen s malým množstvím). Vodu slijeme a odstavíme pro pozdější použití (pro přípravu polévek, omáček apod.). Řasy znovu zalijeme vodou a vaříme 30 minut. Ke konci varu se ochutí sójovou omáčkou. Jsou vhodné k obohacení obilných nebo zeleninových salátů. Hiziki získají dobrou chuť, jsou-li vařeny s cibulí nebo kořenovou zeleninou. Bioteta je nejčastěji vaří v polévce.

Hiziki s rýží natural a sójovými boby

Hiziki tofu

Hiziki salát

Rýžový salát

Hiziki jako součást přílohy na talíři

Sushi podle paní Dýně

 

KOMBU

Do vývarů a do luštěnin, jedna porceje větší poštovní známka. Řasu předem namočíme, asi tak 20 - 30 minut a pak vaříme v daném jídle. Kombu musí být uvařená doměkka, aby byla dobře stravitelná. Měkkou řasu nakrájíme na drobno a vrátíme zpět do vývaru, polévky a nebo do luštěnin. Kombu zkracuje var luštěnin a usnadňuje jejich stravitelnost. Má kromě dalších minerálů hodně jódu a kyselinu algináovou, která jí dává příjemnou chuť a také pomáhá organismu zbavit se cholesterolu, vyrovnat krevní tlak, příznivě ovlivňuje metabolismus a navíc ochraňuje organismus před vstřebáváním kadmia a stroncia, takzvaně detoxikuje tělo. Kombu je také dobřé vařit v obilovině, potom méně solíme a je-li řasa ještě tvrdá, dovaříme ji v luštěnině.

Kombu vývar

Fazolový guláš

Jelitový prejt s dýní Hokaido

Čínská rýžová kaše Congee

Čočkové karbanátky

Polévka z fazolí Adzuki s kroupami alá zabijačková

 

NORI

Je jednou z nejrozšířenějších a nejpoužívanějších řas na světě. Pouhý jeden plát sušené řasy Nori poskytne tělu stejné množství vitamínu A jako 3 vejce. Díky obsahu vílkovinu pomáhá růstu a regeneraci tkání. Nori obsahuje vápník a železo vyživující kosti a krev. Je bohatá na betakaroten, tudíž příznivě působí na pleť, posiluje imunitní systém a zpomaluje postup očních chorob. 

Živiny:

vitamíny B1, B3, B5, B6, C, E, K, betakaroten, kyselina listová, vápník, měď, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkoviny, složité sacharidy

Blahodárné účinky:

protirakovinné, detoxikační, protizánětlivé, antioxidační, posiluje srdce, pleť a imunitu, zlepšuje paměť...

Použití v kuchyni:

Nori vločky již nemusíme nijak upravovat. Používají se na polévky, luštěniny, obilniny, saláty...

Placičky z kvašeného těsta

Sushi podle paní Dýně

Sushi podle Biotety

Bílá polévka z květáku, brokolicových košťálů a krup

 

WAKAME

Jedna porce je větší poštovní známka. Používáme ji do polévek a také do salátů. Do polévky ji můžeme nastříhat nůžkama na drobno do vody, nechat 5 - 10 minut máčet, vařit 5 minut a pak přidat zeleninu a děláme-li ranní miso polévku, vaříme dalších 10 minut. Děláme-li polední polévku, zároveň se zeleninou přidáváme třeba těstoviny nebo celé zrno a ostatní přísady. Řasu je možné také namočit vcelku, pak ji nadrobno nakrájet, vrátit do polévky a vařit. Do salátu ji na delší dobu 1 - 2 hodiny namočíme nebo ji také povaříme a do salátu nakrájíme na drobno. Wakame má kromě jiného hodně vápníku a bitamínu B a při vaření změkčuje vlákna ostatních zelenin. V japonské lidové léčbě je známým prostřekem pro čištění krve a posílení krevního oběhu. Má pozitivní vliv na úpravu krevního tlaku. 

Kapustová polévka s pohankou

Dobrá ranní nebo polední zeleninová polévka

Polévka pouťová s játrovými knedlíčky